duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Hoe kan jij met jouw onderneming duurzaam ondernemen?

In 2050 moet de Nederlandse economie duurzaam, klimaatneutraal en circulair zijn. Als ondernemer kan jij hierom niet meer om duurzaam ondernemen heen. Naast dat duurzaam ondernemen bijdraagt aan een positieve toekomst van het milieu en de maatschappij, draagt het ook bij aan de toekomst van jouw onderneming. Bedrijven die duurzaam ondernemen, zijn toekomstbestendig en kunnen daarom winst realiseren. Maar hoe doe je dit? 

Wat is duurzaam ondernemen?

In een eerdere blog vertelde wij jou dat duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt. Het gaat hierbij om de drie P’s. People. Planet. Profit. Bij duurzaam ondernemen draait het om de balans tussen deze drie factoren. Dit betekent dat jouw onderneming niet volledig duurzaam hoeft te zijn, want dan wordt winst maken lastig. 

Wanneer er wordt gesproken over duurzaamheid bij bedrijven, valt vaak de term: Sustainable Development Goals (SDG). Deze SDG’s zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Deze doelen geven de langetermijnvisie weer en kunnen jou helpen bij het opstellen van een plan om te verduurzamen. Er zijn 17 SDG’s. Iedere SDG heeft een eigen focus. Zo is er altijd één die aansluit bij jouw onderneming.

Op welke manieren kan jij verduurzamen?

Er zijn talloze manieren om jouw onderneming te verduurzamen. Initiatieven van klein tot groot. Een voorbeeld van een klein initiatief om het milieu te sparen, is het motiveren van medewerkers om op de fiets naar kantoor te komen. Geef ze een kilometervergoeding, et voila, jouw team komt fietsend naar kantoor! Bijkomend voordeel: fietsen is goed voor de gezondheid van jouw medewerkers, ze zijn beter gefocust en minder vaak ziek. Goed voor jouw profit. Win, win!

De derde P is van People, jouw werknemers. De spil van jouw organisatie. Behalve dat het belangrijk is dat zij gezond zijn, is het ook belangrijk (voor jouw onderneming) dat zij tevreden zijn. Biedt regelmatig opleidingen, trainingen en workshops aan. Dit draagt bij aan de tevredenheid. Daarbij blijven medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen waardoor zij intern kunnen doorgroeien. 

Naast dat jij als ondernemer kan verduurzamen op het gebied van personeel, zijn er veel andere mogelijkheden. Denk hierbij aan het verminderen van afval, beperken van transport om daarmee de CO2-uitstoot de verminderen of het kiezen van een duurzame leverancier. 

Wat levert duurzaam ondernemen jouw bedrijf op?

Sommige ondernemers zien duurzaamheid als een wettelijke verplichting. Hoe zie jij dit? Zie jij verduurzamen als een verplichting of een kans? Wij van TaskHero zien verduurzaming als een kans. Door in te spelen op de trends van duurzaam ondernemer zijn wij als ondernemers klaar voor de toekomst. Maar de toekomst is ook klaar voor ons. Daarbij kan verduurzaming resulteren in:

  • Kostenbesparing door een lager energieverbruik;
  • Gemotiveerder personeel door goede arbeidsomstandigheden;
  • Betere concurrentiepositie door versterkt imago;
  • Hoge mate van innovatie door in te spelen op duurzaamheid.

Hoe kan jij duurzaam ondernemen?

Als ondernemer kan jij op veel verschillende manieren duurzaam ondernemen. Jij onderneemt al duurzaam wanneer iets bijdraagt aan het verbeteren van de omstandigheden voor mens en-/of milieu. Duurzaamheid start bij kleine initiatieven, zoals het kiezen van duurzame leveranciers of het hergebruiken van materialen. Wanneer jij als ondernemer duurzaamheid integreert in jouw bedrijfsvoering, kan dit resulteren in financiële voordelen, een betere concurrentiepositie en een hoge mate van innovatie. 

Geplaatst in Opdrachtgevers.