gebruik now 3

Het derde steunpakket van de NOW

Wanneer kan ik als ondernemer gebruik maken van de NOW 3?

Het tweede steunpakket van de NOW loopt op 30 september 2020 af. Vanaf 1 oktober 2020 treedt het derde steunpakket in werking. De verlening van het steunpakket neemt een aangepaste vorm aan ten opzichte van NOW 1 en 2. Het steunpakket wordt soberder, maar duurt langer. NOW 3 loopt tot eind juni 2021. Het steunpakket wordt verdeeld in drie tijdvakken van ieder drie maanden. In deze blog vertellen wij jou wanneer jij als ondernemer gebruik kunt maken van de NOW 3. Ook vertellen wij jou welke steunmaatregelen je kunt verwachten. 

Wat kan jij verwachten van de NOW 3?

De NOW 3 wordt het langstlopende steunpakket tot nu toe. Het steunpakket ondersteunt jou als ondernemer tot en met eind juni 2021. Omdat het steunpakket van lange duur is, zijn de maatregelen minder intensief. Daarbij verschillen de maatregelen per tijdvak. Als ondernemer kun jij per tijdvak een aanvraag doen voor de steunmaatregelen. Het doel van het derde pakket met steunmaatregelen is om werkgelegenheid te behouden. Maar ook om jou als werkgever en jouw werknemers voor te bereiden op de nieuwe economische situatie.

Wanneer maak jij als ondernemer aanspraak op de derde termijn steunmaatregelen?

Bij het steunpakket NOW 3 zijn de eisen om gebruik te kunnen maken van de steunmaatregelen verstrengt. Waar bij het eerste en tweede steunpakket het omzetverlies 20% moest zijn, moet je als ondernemer in het derde steunpakket 30% omzetverlies verwachten om aanspraak te maken op de steun. De 30% omzetverlies moet verwacht worden ná 31 december 2020. 

Hoeveel procent van mijn loonkosten krijg ik vergoed?

Hoeveel procent van jouw loonkosten jij vergoedt krijgt hangt af van verschillende factoren. Tijdens de eerste en tweede NOW kreeg jij als ondernemer maximaal 90% van de loonkosten vergoed. Dit was afhankelijk van het omzetverlies. Bij het derde pakket met steunmaatregelen is de vergoeding ook afhankelijk van het omzetverlies. Daarbij verschilt de maximale vergoeding per tijdvak. Onderstaand de maximale vergoedingen:

  • Oktober 2020 tot januari 2021: 80% van de loonkosten worden vergoed;
  • Januari 2021 tot april 2021: 70% van de loonkosten worden vergoed;
  • April 2021 tot juli 2021: 60% van de loonkosten worden vergoed.

In tegenstelling tot de eerdere regelingen, is het bij NOW 3 toegestaan om de loonkosten geleidelijk te laten dalen zonder dat er daardoor subsidie ingeleverd hoeft te worden. 

  • In het eerste tijdvak mag de loonsom met 10% worden verlaagd;
  • Het tweede tijdvak met 15%;
  • En het derde tijdvak met 20%. 

Hoe kan jij als ondernemer toch gebruik blijven maken van krachten waar je afscheid van moet nemen?

Wanneer jij als ondernemer besluit de loonsom te verlagen, zal je mensen moeten ontslaan. Om toch gebruik te kunnen maken van deze mensen, kun jij deze als ondernemer onderbrengen bij een uitzendbureau. Door medewerkers onder te brengen bij een uitzendbureau, kun jij hen op flexibele basis terug inhuren. Je hoeft hen geen urengarantie te bieden. Het uitzendbureau draagt de werkgeversrisico’s. Dus als de medewerker ziek is of om een andere reden niet beschikbaar, betaal jij geen loonkosten.

Wanneer maak ik aanspraak op de NOW 3 en wat kan ik verwachten?

Als ondernemer maak jij aanspraak op de NOW 3 als jij in de resterende maanden van 2020 een omzetverlies verwacht van 20%. Als ondernemer maak jij dan maximaal aanspraak op een vergoeding van 80% van de loonsom. Dit is het eerste tijdvak van NOW 3. Als jij ook aanspraak wilt maken op de andere twee tijdvakken van de NOW 3, moet jij als ondernemer een omzetverlies van 30% verwachten over deze tijdvakken. Het tweede tijdvak is van januari tot april 2020 en het derde tijdvak is van april tot juli 2020. Tijdens het tweede tijdvak ontvang jij een maximumvergoeding van 70% van de loonsom en in het derde tijdvak een maximum van 60% van de loonsom. De exacte vergoeding is afhankelijk van het omzetverlies. 

Hoe bouw je jouw personeelsbestand weer op na de recessie?

Wanneer de economie weer zijn normale, misschien nieuwe, vorm aanneemt, is het voor jou als ondernemer tijd om vooruit te kijken en weer te gaan groeien. Hoe kun je jouw onderneming weer laten groeien, maar wel flexibel blijven? TaskHero heeft voor iedere situatie de oplossing. Door onze ervaring met de arbeidsmarkt, kunnen wij goed inschatten wat de beste optie is voor jouw bedrijf. Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen jou graag verder. 

Geplaatst in Opdrachtgevers.