Sollicitatietips, met deze zes maak jij een vlekkeloze eerste indruk

Met deze sollicitatietips blaas jij iedereen omver!

Het sollicitatiegesprek. Spannend. Je kan na jouw CV tenslotte maar één keer een eerste indruk maken bij jouw potentiële nieuwe werkgever. Maar hoe zorg je ervoor dat jij een onuitwisbare eerste indruk maakt tijdens jouw gesprek? Wat zijn do’s en don’ts tijdens een sollicitatiegesprek? In deze blog geven wij een aantal sollicitatietips zodat jij iedere baan kunt krijgen die jij wilt. 

Sollicitatietip 1: Bereid je voor

Kom voorbereid naar je sollicitatiegesprek. Laat aan jouw gesprekspartner zien dat jij je hebt verdiept in het bedrijf. Dit laat zien dat jij écht interesse hebt en moeite hebt gestoken in jouw sollicitatie. Hoe doe je dit? Stel vragen over dingen die je hebt gelezen over het bedrijf! Of haak tijdens het introductiepraatje in op iets wat je kan waarderen over het bedrijf. 

Sollicitatietip 2: Uitstraling

Nog voordat je één woord gewisseld hebt met jouw gesprekspartner, is jouw eerste indruk grotendeels al bepaald. Jouw eerste indruk wordt grotendeels bepaald door jouw uitstraling. Dus zorg ervoor dat je er verzorgd uit ziet op jouw sollicitatiegesprek. Dan heb jij de eerste pluspuntjes al binnen! En blijf lachen. Niets zo leuk als iemand die laat zien dat hij enthousiast is.  

Sollicitatietip 3: Kom op tijd

Het is misschien een cliché, maar kom op tijd! Er zijn veel mensen die er een hekel aan hebben als mensen te laat komen. Dan heb jij al een streepje achter. Niks vervelender dan op deze manier het gesprek in te moeten gaan. Kom jij met het openbaar vervoer? Zorg er dan voor dat je een trein of bus eerder neemt. Als er dan een trein of bus uitvalt, ben je alsnog op tijd. Pak je liever de fiets? Vertrek dan ook op tijd, dan kom je niet bezweet aan. 

Sollicitatietip 4: Blijf positief

Blijf tijdens je sollicitatiegesprek altijd positief. Wanneer jij een positieve houding aanneemt bij jouw sollicitatiegesprek, blijf jij beter hangen. Vermijd dat jij negatief gaat praten over jouw vorige banen. Als jouw gesprekspartner je vraagt waarom je daar weg bent gegaan, verwoord jouw antwoord dan positief. Bijvoorbeeld dat jij op zoek bent naar een nieuwe uitdaging om jouzelf verder te ontwikkelen. 

Sollicitatietip 5: Slechte eigenschappen

Jouw slechte eigenschappen, het is een populair onderwerp tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet te kort doet bij deze vraag? Onze sollicitatietip: kies slechte een eigenschap die niet per definitie slecht is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan perfectionisme of zelfstandigheid. 

Sollicitatietip 6: Neem een actieve houding aan

Neem tijdens jouw sollicitatiegesprek een actieve houding aan. Zit rechtop en spiegel de houding van jouw gesprekspartner. Maak ook aantekeningen van het gesprek. Dit laat zien dat jij écht luistert naar jouw gesprekspartner en dat jij het gesprek serieus neemt. Daarbij kan jij na het gesprek terugvallen op jouw aantekeningen wanneer jij wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek. 

De belangrijkste tip van alle sollicitatietips

De allerbelangrijkste tip om een onuitwisbare indruk achter te laten? Wees jezelf! Het doel van het gesprek is om voor langere tijd bij iemand te gaan werken. Het is belangrijk dat jij binnen de organisatie past. Niet dat degene die jij graag wilt zijn binnen de organisatie past.

Geplaatst in Aan de slag als held, Blog TaskHero.